De onderzoekers van het Security and Cryptography Laboratory in Lausanne konden de toetsenaanslagen tot op tientallen meters afstand volgen, zo meldt The Register.

Aanvalsmethoden

Het onderscheppen is mogelijk door de elektromagnetische straling op te vangen van de PS/2- of usb-poorten. De onderzoekers Martin Vuagnoux en Sylvain Pasini demonstreerden vier verschillende aanvalsmethoden, waaronder een op video vastgelegde onderschepping met behulp van een grote antenne vanuit een naastgelegen vertrek.

Vuagnoux en Pasini concluderen dat de huidige generatie toetsenborden niet veilig is om gevoelige informatie op te typen, hoewel ze tegen elektromagnetische onderscheppingen beschermd zouden moeten zijn.

James Bond

Andere veiligheidsonderzoekers tonen inmiddels interesse in de bevindingen van de Zwitserse onderzoekers. Zo noemt Charlie Miller van Independent Security Evaluators de dreiging 'James Bond-achtig', maar zeer wel mogelijk.

The Register vraagt zich echter af of een hack-aanval op toetsenborden realistisch is. "Televisie, lampen of andere apparaten zullen zo 'n aanval waarschijnlijk storen, hoewel de onderzoekers op de video tonen dat computerbeeldschermen geen beletsel vormen. Daarnaast is er wel erg veel geavanceerde apparatuur nodig voor zo'n aanval", vindt The Register.