Microblogdienst Twitter staat als volgende op de lijst van doelwitten. De hackers, van onder meer Project Payback en 4chan's los-vaste Anonymous-collectief, bestoken de websites van bedrijven en instanties die Wikileaks proberen te censureren of anderszins dwarszitten.

'Twitter is volgende'

Betalingsbedrijven PayPal, MasterCard en Visa hebben al donaties aan Wikileaks geblokkeerd. Twitter wordt ervan verdacht tweets over de hele Wikileaks-affaire te censureren of te negeren, waardoor #wikileaks niet naar voren komt als veelbesproken onderwerp (trending topic).

Noch Wikileaks zelf, noch zaken als de arrestatie van oprichter Julian Assange of de hackaanvallen door sympathisanten, zijn op dit moment trending topic bij Twitter. Dat valt te verklaren uit een wijziging die de microblogdienst in mei dit jaar heeft doorgevoerd. Trending topics zijn sindsdien niet meer de populairste zaken, maar snel opkomende (actuele) zaken, staat vermeldt in de Help. Een onderwerp dat door veel mensen en eventueel ook al geruime tijd wordt besproken, is dus niet trending (meer).

PayPal is al onder vuur genomen door de hackers, maar dat betrof in wezen alleen de blogsite van die online-betalingsdienst. Op dat blog was namelijk het afsnijden van Wikileaks aangekondigd. MasterCard en Visa hebben achtereenvolgens dat voorbeeld gevolgd. Officieel is dat in al deze gevallen gebeurd omdat er sprake zou zijn van schending van de algemene voorwaarden.

MasterCard plat

De website van MasterCard is al platgelegd door de DDoS-aanval (distributed denial of service). De creditcardmaatschappij is weer online gekrabbeld, maar de site functioneert volgens BNOnews traag. Het ligt dus nog altijd flink onder vuur.

De hackers DDoS'en ook de Zwitserse bank PostFinance die als eerste financiële partij actie ondernam tegen Wikileaks. Dat PostFinance blokkeerde een rekening van Wikileaks-frontman Assange, en zag daarna zijn website onderuit gaan door één van de vele DDoS-aanvallen die nu plaatsvinden. Ook de PostFinance-website lijkt weer operationeel, maar de vraag is hoe lang dat zo blijft. Vooralsnog lijkt cloud-provider Amazon, die Wikileaks heeft gedumpt, nog niet aangevallen - of daar geen last van de ondervinden.

Hard roepen

Naast de aankondiging dat Twitter als volgende aan de beurt is, is het niet duidelijk wat er nog meer op de lijst doelwitten staat. Op diverse fora, blogdiensten en sociale netwerken worden aanvallen aangekondigd en wordt er veel geroepen door internetters, die mogelijk wel of niet echt meedoen aan de DDoS-aanvallen.

Op de 4chan-forumpagina (/b) van de los georganiseerde hackergroepering Anonymous worden er volop andere doelwitten aangedragen. Onderzoekers van securitybedrijf Panda zetten de lopende aanvallen chronologisch op een rij.

De aankondiging van hackers dat Twitter het volgende doelwit is: