Hackers die zich afficheren met Anonymous hebben ingebroken op de webmail van het Ministerie van Presidentiele Zaken van Syrië. Er zijn tientallen mailaccounts van ambtenaren gelekt, compleet met wachtwoord, waaronder een aantal keer '12345' als wachtwoord.

Daarnaast zijn er honderden e-mails zelf bemachtigd, meldt de Israëlische krant Haaretz. Een ervan is een interne mail ter voorbereiding van een interview van president Assad door de Amerikaanse tv-zender ABC afgelopen december.

Amerikanen manipuleren

In de mail wordt uit de doeken gedaan dat Amerikaanse publiek “gemakkelijk is te manipuleren". Het is daarvoor wel zaak om te ontkennen dat bewust eigen burgers worden gedood, maar wel te benadrukken dat er "fouten zijn gemaakt die momenteel worden hersteld". Op die manier dient Assad zijn boodschap op de Amerikaanse tv te verkondigen, luidt het advies.

Syrië ligt onder steeds heftiger internationaal-diplomatiek vuur voor het hardhandig en gewelddadig neerslaan van de protesten tegen het regime. Deze onrust duurt al maanden maar is de laatste weken verder geëscaleerd.