De problemen werden maandag gesignaleerd door virusexpert Mikko Hyppönen van F-Secure. Een woordvoerder van Advanced Micro Devices heeft het verhaal bevestigd. Op de forums probeerden de hackers kwaadaardige software te verspreiden. De software zou via het wmf-lek in Windows-pc's kunnen binnendringen.

Het is nog onduidelijk hoe de hackers toegang tot de forums hebben gekregen. Volgens Hyppönen is het mogelijk dat de AMD-server is gehackt. Maar de hackers kunnen ook via een partnerwebsite van AMD of de site van een provider zijn binnengedrongen.

Deze zogenaamde wmf-exploits zijn al op diverse websites aangetroffen. AMD is echter wel de grootste site waarop deze software wordt aangeboden. Het kan voor serieuze problemen zorgen omdat velen de AMD-site vertrouwen, denkt Hyppönen. De patch voor het wmf-lek is al sinds 5 januari te downloaden.

Alleen gebruikers die hun Windows-pc hebben gepatcht tegen dit beveiligingsprobleem, liepen geen gevaar, aldus Hyppönen. Gebruikers die een pc met een AMD-processor met de nieuwe dep-technologie (data execution prevention) gebruiken, liepen evenmin gevaar.