In een e-mailcampagne worden lezers naar een kwaadaardige website gelokt, zo waarschuwt beveiligingsbedrijf Websense. Op die site moeten zij code uitvoeren waardoor er een programma wordt geïnstalleerd dat een Trojaans paard downloadt waarmee de persoonlijke gegevens van een gebruiker worden gestolen.

Verder staat op de website in het Portugees, de officiële taal van Brazilië, algemene informatie over de vlucht. Zo staat er dat een vliegtuig van TAM Airlines neerstortte nadat het probeerde te landen op het Congonhas-vliegveld in São Paulo. "Zodra de namen van slachtoffers zijn bevestigd, worden de families op de hoogte gebracht voordat de informatie publiek bekend wordt", zo staat op de kwaadaardige website.

Websense meldt dat via de bewuste website, die gehost wordt in Zuid-Korea, al eerder kwaadaardige Braziliaanse code werd verspreid.

TAM Airlines heeft op dit moment al een lijst met namen van passagiers en vluchtpersoneel vrijgegeven, evenals de namen van zeven bedrijfsmedewerkers die op de grond zijn omgekomen. CNN berichtte woensdag dat er 186 mensen aan boord van de Airbus 320 waren.

Het is niet de eerste keer dat hackers misbruik maken van een ramp. Zo detecteerden beveiligingsbedrijven een toename aan spam, phishingaanvallen en met malware geïnfecteerde pc's na gebeurtenissen als de tsunami in december 2004 en orkaan Katrina in 2005.