Met die boodschap kwam Xs4all-oprichter Rop Gonggrijp tijdens zijn presentatie 'We lost the war' op het hackerscongres Chaos Computer Camp in Berlijn.

Gonggrijp vind dat Nederland is verworden tot een proeftuin voor privacy-onvriendelijke maatregelen. Daarbij wees hij erop dat er Nederlanders zijn die boos zijn als ze geen camerabewaking krijgen: "We vinden het normaal dat iemand continu meegluurt als wij ons dagelijks leven leven."

De hacker riep zijn collega's op in actie te komen en de mensen achter de monitor te laten voelen dat het bespieden van burgers niet normaal is. "Dit kun je goed doen met humor. Doe iets geks voor de camera of organiseer een flashmob."

Volgens Gonggrijp is de internetgemeenschap overvallen door de gebeurtenissen na 11 september. "Andere partijen hadden hun privacy-onvriendelijke maatregelen al klaar liggen en wij hebben nog altijd geen goede reactie." Als voorbeeld noemt hij de bewaarplicht van verkeersgegevens.

Ondertussen lijkt het verzet goed op gang te komen. Zo presenteerde de Duitser Paul Bohn een implementatie van een protocolstack - een implementatie van het internetprotocol - om ip- verkeer in het connectieloze udp in te pakken. Hierdoor is het heel lastig te achterhalen wat er precies aan verkeer over het netwerk gaat en wie met wie in verbinding staat. Dit type verkeer valt buiten de bewaarplicht, waardoor het bespieden van het internetgedrag van burgers moeilijker wordt.