Het Huis van Afgevaardigden doet momenteel onderzoek en FBI-directeur James Comey getuigde deze week tegenover een commissie van congresleden dat hackers scannen naar kwetsbaarheden en in vier gevallen al zijn binnengekomen bij systemen waar kiezers zich registreren. Het gaat dus momenteel vooral om databases.

Vriendelijke letters: geen paniek

Maar stemcomputers dan? Maak je geen zorgen dat eventuele aanvallen de uitkomst kunnen beïnvloeden, getuigen onder meer een chef van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en diverse topmannen van kiesraden. Andere deskundigen denken dat het wel degelijk mogelijk is dat aanvallen impact kunnen hebben op de verkiezingsuitslag.

Tijdschrift Wired bracht vorige maand in beeld hoe kwetsbaar Amerikaanse stemcomputers zijn en schetste een deprimerend beeld van beveiligingsbesef bij kiesraden. Er is gezien die conclusie ook positief nieuws: driekwart van het land stemt met het potlood en diverse staten gebruiken een scansysteem, ongeveer gelijk aan het eerdere Vlaamse systeem, zodat er een hard copy back-up is van de daadwerkelijke stemmen.

Databases voor informatie

Staten als South Carolina gaan helemaal voor elektronisch stemmen. Diverse van deze systemen zijn al kwetsbaar gebleken voor aanvallers die draadloos verbinding maken met de computer en stemmen aanpassen. Erger nog, daar is niet eens technische expertise voor nodig, waarschuwt een onderzoeker in Wired.

Maar de hackers die momenteel rondneuzen - Russen, volgens de Amerikanen - zijn daar blijkbaar nog niet mee bezig en richten zich op databases achter publieke registratiesites. Dat lijkt dus meer te gaan om het achterhalen van persoonlijke data dan om het beïnvloeden van de verkiezingen.

Security through inefficiency

Opvallend is overigens dat FBI's Comey getuigt dat het een stuk lastiger is om stemcomputers centraal te hacken, omdat het zo'n verspreid systeem is. Een centrale database is makkelijker te grijpen dan losse computers die je stuk voor stuk lokaal zou moeten benaderen. Ondanks dat adviseert hij kiescommissies wel om contact op te nemen met Binnenlandse Veiligheid om zeker te maken dat de boel netjes vergrendeld is.