Vorige maand brak de hackgersgroepering Anonymous in op de server van het Texaans inlichtingenbedrijf Stratfor. Daarbij werden alle accountgegevens van 860.000 geregistreerde gebruikers online gezet, waaronder creditcardgegevens van Nederlanders.

'Meesterbreinen'

Gedupeerde klanten van deze hack lijken nu het slachtoffer van phishingmails van de hackers. Ze ontvingen afgelopen week een e-mail die leek af te komen van Stratfordirecteur George Friedman. In de mail wordt klanten betaalde content beloofd ter compensatie voor de hack.

"Graag ontvangen we van onze trouwe klanten een reactie op onze afhandeling van de recente inbraak door die gestoorde seksueel afwijkende criminele hacker terroristische meesterbreinen. Volg a.u.b. het volgende formulier in en stuur het terug naar mij", vermeldt de mail.

Rickroll

De link van het formulier leidt echter naar de populaire hit "Never gonna give you up" van Rick Ashley. Deze video wordt al jaren als digitale valkuil (rickroll) gebruikt om mensen voor de gek te houden.

Ceo Friedman meldt op Facebook: "Dit is een frauduleuze mail, afkomstig van George.Freidman[at]Stratfor.com. Ik wil iedereen verzekeren dat dit niet mijn emailadres is en dat elke communicatie vanaf dit adres niet van mij is".

Amateuristisch

Volgens beveiligingsbedrijf Sophos is de mail erg amateuristisch opgesteld en is de fraude direct te herkennen. Hoeveel van de Stratforklanten de treitermail ontvingen is onduidelijk. De website van Stratfor is sinds de hack nog steeds offline, wegens onderzoek naar de digitale inbraak.

Vorig week werd duidelijk dat veel van de gedupeerde klanten onveilige wachtwoorden gebruikten op de site van Stratfor. Wachtwoorden van 1 karakter en voor de hand liggende combinaties als "0000" en "*****" werden als 'schokkend slecht' bestempeld door techsite Tech Herald.