De Nasdaq heeft na de hack geen verdachte transacties geregistreerd, schrijft The Wall Street Journal (WSJ) op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de computerinbraak. De motieven van de hackers blijven onduidelijk, net als de gebruikte methode. Het onderzoek door onder meer de FBI loopt sinds vorig jaar, toen de hack is ontdekt. Mogelijk hebben de hackers alleen informatie verzameld die op zichzelf al genoeg geld waard kan zijn geweest, aldus de WSJ.

De hack is te herleiden tot computers in Rusland, maar dat wil niet zeggen dat de aanvallers daar vandaan komen. "Tot nu toe lijkt het erop dat de hackers alleen maar hebben rondgekeken", aldus een onderzoeker tegen de WSJ. Er zou niets aan de systemen zijn veranderd. Een woordvoerder van de Nasdaq weigert commentaar.

Ook aanval Londense beurs

Vorige week werd bekend dat de London Stock Exchange (LSE) vorig jaar ook te maken heeft gehad met een aanval van 'cyberterreur' op zijn hoofdkantoor. Een verband met de New Yorkse hack is onduidelijk.

De Nasdaq is een van de grootste aandelenbeurzen ter wereld, waar vooral wordt gehandeld in aandelen van bedrijven uit de technologiesector. Het is niet de eerste keer dat de Nasdaq doelwit is van hackers. In 1999 werd de Nasdaq-site gedefaced. Toen werd er niet ingebroken op interne systemen. Een jaar later, in 2000, ontdekte een Nederlandse security-onderzoeker dat de site van de Nasdaq nog altijd open stond voor hackers.