De blauwdrukken die de hackers hebben gestolen zijn bedoeld voor een nieuw miljarden euro’s kostend hoofdkwartier van de Australische geheime dienst ASIO. Op basis van eigen onderzoek kwam het tv-programma Four Corners met de mededeling dat de hackers uit China afkomstig zijn en werken voor Chinese overheidsinstanties.

Complete vloerplannen gestolen

In de plannen staat tot in detail beschreven waar serverruimtes, kabelleidingen en securitysystemen komen te staan. Het tv-programma claimt daarnaast dat servers van de ministeries algemene zaken, economie, handel, buitenlandse zaken en defensie zijn gehackt, waardoor gevoelige informatie mogelijk in Chinese handen is gekomen. De verantwoordelijke ASIO-bestuurder Mark Dreyfuss kan de hack niet ontkennen, noch bevestigen.

Intussen spreekt de groene oppositiepartij in Australië van een “securityblunder van epische proporties” en roept het op tot een uitgebreid onderzoek, maar daar wil de regering voorlopig niets van weten. Minister van buitenlandse zaken Bob Carr wijst erop dat China de belangrijkste handelspartner van het land is en dat hij de spanning op de banden met het land niet onnodig wil opvoeren.

Bouw werd vanwege dreigingen al duurder

Het ASIO-gebouw maakt onderdeel uit van een wereldwijd cyberdefensienetwerk waarmee ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verbonden zijn. Het hoofdkwartier is al enkele jaren in aanbouw en zag de plannen verschillende keren gewijzigd, waarschijnlijk omdat het al langer onder vuur lag van hackers, zeggen experts.

Eerder werden de centrale bank en het statistisch bureau van Australië aangevallen door hackers, maar zij zeggen de pogingen tijdig gestopt te hebben. De Australische staalfabrikant Bluescope Steel en militair leverancier Codan werden wel met succes binnengedrongen.

Vorig jaar werd de Chinese telecomleverancier Huawei verboden deel te nemen in diverse Australische bouwprojecten vanwege de vrees voor cyberspionage.