De spectaculaire inbraak is woensdag door beveiligingsbeambten van Microsoft ontdekt. Volgens The Wall Street Journal zijn interne wachtwoorden verzonden naar een e-mailaccount in Sint-Petersburg, Rusland. Met deze wachtwoorden zijn hackers erin geslaagd om broncodes – die zwaar geheim zijn – te stelen.

De broncode van de Microsoft-software wordt ongeveer met evenveel geheimzinnigheid omgeven als het recept van Coca Cola. Voor het softwarebedrijf uit Redmond is de code van levensbelang. Deze is ook inzet in de antitrustzaak. Microsoft wil niets weten van het (gedeeltelijk) vrijgeven van de code.

Het motief achter de kraak is niet bekend. Microsoft zelf spreekt van een 'betreurenswaardig geval van industriële spionage'. Volgens expert zouden alleen schimmige bedrijfjes interesse hebben in de broncode, bijvoorbeeld om hun eigen software te verbeteren of om deze compatible te maken met die van Microsoft.

Het lijkt zeker dat de broncode is gekopieerd, maar volgens een Microsoft-woordvoerder is er geen enkel bewijs dat er ook wijzigingen in zijn aangebracht. Het bedrijf heeft onmiddellijk na de ontdekking maatregelen genomen om het netwerk te beschermen. Verder wordt gewerkt aan een langetermijnoplossing, zodat dergelijke inbraken niet meer zullen gebeuren.

De inbrekers zouden al drie maanden lang toegang hebben tot de broncodes. Kenners suggereren in The Wall Street Journal dat de hackers gebruik hebben gemaakt van QAZ Trojan. Dit Trojaanse paard wordt doorgaans per mail verspreid en geeft hackers van afstand controle over de geïnfecteerde computer.

In eerste instantie wilde Microsoft de cyberinbraak alleen zelf onderzoeken, maar donderdag is besloten ook de FBI in te schakelen. Elk bestand op het lekke netwerk wordt momenteel nauwkeurig onder de loep genomen.