De diefstal wordt bevestigd door adjunct uitgever Sander Stallinga van AutoWeek. Volgens hem werden de adressen twee maanden geleden gestolen. "De techneuten hebben toen het lek gedicht, maar de verkeerde inschatting gemaakt en het niet intern aanhangig gemaakt", zegt Stallinga die de situatie ontzettend vervelend noemt. Hij zelf is pas sinds vandaag op de hoogte.

Vanmiddag is er een bericht op het forum geplaatst om gebruikers in te lichten. Volgens Stallinga zijn er geen indicaties dat ook de wachtwoorden van de gebruikers zijn ontvreemd. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn om identiteiten te stelen. Er is aangifte gedaan van de diefstal. Daarnaast is AutoWeek op zoek naar de database die te koop zou staan op internet.

Bestanden worden verkocht

De diefstal van de databse werd gisterenavond gemeld door Michael Kolart, bekend van de zaak rond Facebook.nl. Kolart zegt de beheerders van AutoWeek.nl al drie maanden geleden ingelicht te hebben. Hij zegt te weten wie het gedaan heeft maar 'moet nog even nadenken' of hij daar meer over gaat vertellen. "Het is een bron en dat wil ik nog in het midden laten. Ik ben nog even aan het kijken of ik erachter kan komen wie het precies is die dat te koop aanbiedt."

Kolart zegt wel te weten dat de bestanden via tussenpersonen worden verkocht voor een bedrag tussen de 2.000 en 3.000 euro. Volgens hem is de database geplunderd via een xss-hack, een screenshot van de achterkant van het systeem is op het forum van Kolart gezet. Hij zegt er zelf geen belang bij te hebben. "Ik heb geen belang maar ik zit in die wereld en dan kom je het een en ander wel eens tegen dat niet helemaal door de vingers kan."

Aangifte

Kolart is vooral teleurgesteld dat AutoWeek zo laat reageert op zijn herhaaldelijke waarschuwingen. Daarnaast zijn er volgens hem nog meerdere databases van dezelfde makelij gehackt. Welke dat zijn kan hij niet direct vertellen.

Stallinga laat weten het erg jammer te vinden van Kolart dat hij niet direct vertelt waar de bestanden te koop staan. "Je kan je voorstellen dat we daar ook wat druk op aan het uitoefenen zijn. Sterker nog, we gaan aangifte bij de politie doen en dan zal meneer Mike wel even mogen vertellen wie dat dan is." De adjunct-uitgever benadrukt dat er geen aangifte gedaan is tegen Kolart persoonlijk.

Bang voor represailles

"Wie a zegt moet ook b zeggen", vindt Stallinga. Volgens hem geeft Kolart geen informatie omdat hij bang zou zijn voor zijn eigen veiligheid. Bij de aangifte van AutoWeek is er op gewezen dat Kolart er meer van weet. Stallinga zegt Kolart de keus te hebben gegeven om de zaak met de juridische afdeling van Sanoma, de uitgever van AutoWeek, af te handelen. "Ik neem in mijn aangifte mee dat hij stelt dat hij weet wie de gestolen waar te koop aanbiedt. Dus dat ze in ieder geval dat ze bij hem kunnen aankloppen om dat te verifiëren."

Zover Stallinga kan nagaan is er nog geen misbruik gemaakt van de gestolen e-mailadressen. Zelf de bestanden teugkopen is geen optie. "Het is een illegale activiteit. Ik ben ook niet in de positie om dealtjes te gaan sluiten met mensen die illegale activiteiten ondernemen. Daar sta ik absoluut niet voor open."