Kranten in Maleisie en Singapore melden dat Chinese hackers informatie hebben gestolen vanuit de computers van onderzoekers naar de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines.

De aanval werd uitgevoerd via een PDF met een vals nieuwsbericht over het vinden van het vermiste vliegtuig en infecteerde na het openen 30 PC's van werknemers van Malaysia Airlines, de nationale veiligheidsraad van Maleisie en het departement voor de burgerluchtvaart.

Malware-aanval al een dag na verdwijnen Boeing

De besmetting kwam al een dag nadat de Boeing verdween tussen Kuala Lumpur en Bejing en is lang onopgemerkt gebleven. De malware speurde naar gevoelige informatie op de PC's en het netwerk en stuurde die door naar een IP-adres in China, volgens de genoemde kranten via e-mail.

Het ging om verslagen van bijeenkomsten en geheime infomatie, waarbij een deel van het onderzoek naar MH370 ging, zegt een beveiligingsonderzoeker tegen The Straits Times in Singapore. "Het is een kundig uitgevoerde aanval, dat niet kon worden ontdekt door antivirusprogramma's." De beveiligingsexpert werd te hulp geroepen toen de netwerken verstopt raakten en de e-mailserver vastliep.

Volgens de Maleisische overheid is het vrijwel zeker dat er een relatie is tussen het verdwijnen van MH370 en de hack. Aan boord waren 153 Chinezen. Het vliegtuig is nog steeds niet gevonden.