Enkele dagen geleden werd duidelijk dat een groep hackers van plan was te beginnen met RealCERT, een alternatief voor GovCERT. Donderdag werd het startsein gegeven met de lancering van de website. Met het uiteindelijke werk, het bieden van adviezen, zou uiterlijk 1 januari worden begonnen. Maar na een halve dag is de website alweer uit de lucht.

Veel reacties

Het verhaal leidde al snel tot veel reacties. Zo was er een politicus uit de Gemeente Leeuwarden die wel zou willen weten hoe veilig de website uiteindelijk is. Ook was er een verslaggever van een dagblad die met de groep in contact wilde treden voor een artikel over cybercrime en incidenten.

Maar er was ook veel kritiek. Vooral in chatsessies heeft het kortstondig gestormd. Hackers wilden wel weten wie die 'collegae' waren en een aantal reageerden zeer negatief. Er was veel kritiek op het feit dat de hackers anoniem willen blijven, en ook werd hen verweten dat ze onbetrouwbaar zijn.

Daarom besloot de voorman al snel de stekker uit het project te trekken. “Vanwege zware aanhoudende kritiek, leek het ons beter om de schade te beperken en de stekker er meteen uit te trekken", zegt hij in een reactie. Niet alle leden van de groep delen die mening overigens.

Nieuwe kans

Koen Martens, die namens hackerspaces spreekt, kende het plan niet van tevoren. Hij verwerpt het idee niet op voorhand en zegt zelfs dat hij erg geïnteresseerd is in de beweegredenen. Ook voor de kritiek op Govcert heeft hij wel begrip. “Ik had wel willen zien wat ze ervan hadden gemaakt", zegt hij tegen Webwereld.

Overigens bevestigt Martens dat het idee van het bieden van ondersteuning aan overheden inderdaad een gedachte is die al langer leeft bij diverse hackerspaces. “Daar wordt naar gekeken, maar het is wel zaak om dat goed op te zetten", vertelt hij. Toch verwacht hij dat er in 2012 nog een initiatief zal komen. Dat zal alleen geen Computer Emergency Response Team zijn.