Volgens de National Crime Agency, de Britse evenknie van de Amerikaanse FBI, is de gemiddelde leeftijd van alle gesnapte hackers van het afgelopen jaar 17 jaar, tegenover 24 jaar in het jaar ervoor. Topper was een 12-jarige jongen die lekker aan de slag ging met het Blackshades-virus, dat hij had gekocht.

Tieners worden steeds vroeger vaardiger in het aanwenden van digitale technologie, zegt een expert tegen The Guardian, en de truc is om ze aan de goede kant te houden. "Maar velen raken in de ban van de 'kudo's die ze krijgen als ze betrokken raken bij criminele activiteiten.'"

Je tegenstander weg-DDoSsen

Tieners proberen onder meer tegenstanders in games offline te krijgen door ze te bestoken met DDoS-aanvallen. De volgende stap is websites offline te knallen, waardoor bedrijven vele duizenden euro's schade oplopen.

De georganiseerde misdaad zou de krochten van het internet afspeuren om dergelijke knapen in de klauwen te krijgen en ze klusjes te laten opknappen. Als ze het goed doen, klimmen ze op en maken ze naam en faam in die criminele wereld.

De Britten starten nu een bewustzijnscampagne om tieners van The Dark Side af te houden.