Twee broers van 24 en 21 jaar uit Amstelveen hebben proberen in te breken in het netwerk van een adviesbureau in Alkmaar, mogelijk via malware vanuit een botnet. Ze waren in opdracht van een 34-jarige man op zoek naar financiële gegevens van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De twee zouden volgens de politie meerdere e-mails met een malware-bijlage hebben verstuurd naar het Alkmaarse adviesbureau om zo controle te krijgen over het netwerk. De politie zegt nog niet te weten of de hackers erin zijn geslaagd informatie over de nalatenschap van Endstra te krijgen.

Beheerder van een botnet

Een van de broers beheerde een botnet, dat door de politie is neergehaald. Tevens zou de Amstelvener beheerder zijn van een website waarop gestolen creditcardnummers werden verkocht. Naar de betrokkenheid bij andere computerinbraken bij bedrijven wordt door de politie nog onderzoek gedaan.

Het Alkmaarse advieskantoor had zelf aangifte gedaan van (de poging tot) hacken. In de woningen van de verdachten is beslag gelegd op computers en administratie. De drie zijn inmiddels na verhoor weer heengezonden.