Tijdens het congres van CCC afgelopen week gaf Domscheit-Berg een presentatie over zijn Wikileaks-opvolger, OpenLeaks. Het platform zou inmiddels klaar zijn om te lanceren en daarom nodigde hij hackers uit de beveiliging van het systeem te testen. Daarbij wekte hij de indruk dat deze oproep niet alleen door CCC werd gesanctioneerd, maar ook dat zij een vorm van coördinerende rol speelt.

Geen KEMA

Dat schoot CCC in het verkeerde keelgat en besloot na overleg Domscheit-Berg als lid te royeren. Met betrekking tot het testen van de OpenLeaks-website stelt de vereniging “geen Tüv", de tegenhanger van wat KEMA in Nederland is, te zijn.

Volgens woordvoerder Andy Müller-Maguhn is het incident de druppel die de emmer deed overlopen. Daarmee doelt hij op eerdere fricties tussen de vereniging en de OpenLeaks-voorman. Domscheit-Berg was eerder als een van de oprichters bij WikiLeaks betrokken. Dat project heeft sterke banden met CCC. Bij herhaling zou de vereniging geprobeerd hebben te middelen tussen Domscheit-Berg en het gezicht van de site, Julian Assange.

Partij kiezen

Wat volgens ingewijden steekt is dat met zijn lezing Domscheit-Berg de indruk wekt dat CCC voor OpenLeaks is en daarmee zijn zijde in het conflict met Assange zou hebben gekozen. Die onderliggende boodschap is verkeerd gevallen, want partijkiezen wil de vereniging absoluut niet.

Domscheit heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit en zegt de keus niet te begrijpen. Volgens hem is de oorzaak vooral gelegen in het weigeren van bemiddeling. Over het hoe en waarom zou hij niets kunnen zeggen, omdat daarmee een bron in gevaar wordt gebracht.

Het lijkt er sterk op dat OpenLeaks moeite heeft om op gang te komen. De introductie van de website is verschillende malen uitgesteld. Als het platform er is dan zal het verschillen van WikiLeaks doordat het gaat dienen als anoniemiseringsportal om bronnen en journalisten bij elkaar te brengen.