Een onderzoek onder de bezoekers en standhouders van de beurs Infosecurity Europe leidt tot weinig flatterende oordelen over verzekeraars en hun polissen tegen datadiefstal en andere schade door hackers.

Van de ondervraagden gelooft 63 procent niet dat verzekeraars tot uitkering van de schadeclaims overgaat na een netwerkinbraak en 32 procent heeft zo weinig vertrouwen in de verzekeringsbranche dat er al helemaal niet wordt gedacht aan het afsluiten van een dergelijke verzekering.

Vooralsnog geen enkele claim ingediend

Niemand van de ondervraagden die wel een verzekering had afgesloten had al een claim gelegd bij zijn verzekeraar, wat door onderzoeker AppRiver, een SaaS-securityleverancier, tegen de Britse site Microscope werd afgedaan als opmerkelijk.

"De kans dat niemand slachtoffer is geweest van een beveiligingsincident is klein, dus of een deel van de mensen liegt, of ze hebben geen beroep gedaan op hun verzekering terwijl ze wel met een inbraak te maken hebben gehad. Maar, en dat lijkt me de meest logische conclusie, het zou ook kunnen dat ze gelukzalig onwetend zijn van de stand van hun eigen beveiliging."

Het onderzoek zelf staat voor zover bekend niet online, en ook is het aantal respondenten niet bekend.