Onderzoekers van antivirusbedrijf Symantec ontdekten dat 65 procent van de internetgebruikers al slachtoffer zijn geweest van cybercriminelen. In de VS ligt dit percentage hoger en gaat het om 73 procent. In China (83 procent), Brazili├ź (76 procent) en India (76 procent) ligt dat aantal nog hoger. Symantec onderzocht de gevolgen van internetcriminaliteit bij 7000 internetgebruikers in 14 verschillende landen.

Deze cijfers zijn opvallend, vindt Marian Merritt beveiligingsexpert van Symantec, die dergelijke data dagelijks volgt. "Wat ons direct erg verbaasde is dat het zo normaal is dat mensen slachtoffer worden van cybercrime", zegt ze.

Kwaad en schuldig

Ook de manier waarop mensen reageren op hacks is verbazingwekkend. "Mensen zijn zeker kwaad, maar we merkten ook op dat mensen zich best schuldig voelen", aldus Merritt. "54 procent zegt dat ze voorzichtiger hadden moeten zijn toen ze reageerden op online oplichterij." Een iets hoger percentage, 58 procent, zegt kwaad te zijn.

Bij gevallen van identiteitsdiefstal geeft 12 procent aan dat het volledig hun eigen schuld was, aldus Symantec. Veel mensen weten dat er dreiging is van cybercriminaliteit, maar weten niet precies hoe daar mee om te gaan, stelt Merritt.

Gedrag blijft hetzelfde

"Mensen weten wel dat ze iets fout hebben gedaan op verschillende manieren, maar ze passen daarna bijna nooit hun gedrag aan. Er is zo'n gebrek aan bewustzijn en kennis over cybercriminaliteit dat mensen echt niet weten wat ze moeten doen."

Om consumenten bewuster te maken van de gevaren van internet startte de Consumentenbond onlangs de site laatjeniethacken.nl. Een website met basale beveiligingstips waar iedereen ook terecht kan met vragen.