Hammond schikte vrijdag in New York met justitie en gaat 10 jaar lang de cel in. De hacktivist stelt dat hij ermee misstanden wilde aankaarten. In februari 2012 publiceerde Wikileaks de miljoenen gestolen e-mails van Stratfor. Uit de correspondentie werd volgens de klokkenluidersite duidelijk dat het bedrijf zich gedroeg als een soort inlichtingendienst met weinig toezicht van de overheid.

Recidivist

De Amerikaanse justitie verwijt Hammond dat hij een recidivist is. Hij kreeg in 2006 al 2 jaar celstraf voor het hacken van de rechts-extremistische organisatie Protest Warrior. Hammond kan bij goed gedrag in september 2012 vrijkomen. Hij stemde eerder al in met het betalen van 2,5 miljoen dollar schadevergoeding.

Bij de e-mailkraak heeft Hammond meer dan 200 gigabyte aan data buitgemaakt, waaronder creditcard-gegevens. Hammond was lid van de splintergroep AntiSec dat banden had met de Anonymous-groepering. Onder de gelekte gegevens waren ook 270 Nederlandse Stratfor-accounts. De inwoner van Chicago zei eerder geen spijt te hebben van zijn daad, want hij wilde aantonen wat overheden en bedrijven achter gesloten deuren uitvoeren.

Hammond werd er ingeluisd door de FBI die informant Sabu inzette. Sabu fungeerde als anonieme opdrachtgever voor Hammond, maar bleek voor de Amerikaanse inlichtingendienst te werken.

Wikileaks en Aaron Swartz

Volgens Hammond is zijn gevangenisstraf een 'wraakzuchtige, hatelijke actie' die hacktivisme moet afschrikken. "De aanklagers willen van mij een voorbeeld maken. Ze zijn in verlegenheid gebracht door de Anonymous-hacks en willen op deze manier hun hachje redden", zegt de 28-jarige Amerikaan tegen de Britse krant The Guardian. In een verklaring voor de rechtbank sprak Hammond zijn waardering uit voor Wikileaks-bron Chelsea Manning die gevangen zit wegens lekken van documenten van Amerikaanse ambassades.

Hij wees ook op de zelfmoord van hacktivist Aaron Swartz begin dit jaar. Hij werd vervolgd voor het illegaal downloaden van wetenschappelijke artikelen. "Aanklagers pakten Aaron aan omdat hij zich mengde in echte politieke zaken."

Hammond werd de afgelopen jaren om diverse keren gearresteerd door de Amerikaanse politie wegens vermeend gebruik van geweld bij politieke demonstraties en acties, onder meer tegen nazi's en tegen anti-homo-betogers.