Hacktivisten die een Britse bank wilden aanpakken, hebben per ongeluk een Maleisische nepsite gekaapt. De defacement van de phishingsite wordt beschreven door beveiligingsonderzoeker Richard Clayton van de Britse Cambridge University. De Anonymous-groep AnonGhost had zich op de Yorkshire Bank gestort met de mededeling dat de bank met argusogen wordt gevolgd.

Dezelfde fout maken

Volgens Clayton defaceten de hacktivisten de website ybs-bank.com, terwijl ze waarschijnlijk ybs.co.uk hadden moeten hebben. De eerstgenoemde site zag er ook uit als een officiële landingspagina van de bank, met als verschil dat het domein wordt beheerd in Maleisië en is in 2011 aangemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid is deze nepsite opgericht om gegevens van klanten te ontfutselen.

Clayton denkt niet dat iemand ermee geschaad is dat nu juist deze site is verdwenen. "Maar gezien de wijdverspreide claims dat AnonGhost succes heeft gehad [met de defacement van de banksite] heeft dit waarschijnlijk geen positieve effecten voor de Yorkshire Bank, want je moet het goed checken om niet dezelfde foute conclusie te trekken als AnonGhost", schrijft de onderzoeker.