Een hoge beamte van de Duitse federale politie Frankfurt heeft zijn dochter een trojan toegestuurd om zo haar internetgebruik te bespioneren, schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel. De dochter had echter een hacker als vriend die dit ontdekte. De vriend heeft vervolgens de computer van de vader gehackt, waarbij hij constateerde dat de politieman zakelijke e-mail op zijn private computer uitlas.

Via papa's pc politieserver gepakt

Hierdoor kon de hacker zich uiteindelijk toegang tot een belangrijke politieserver verschaffen. Na de hack moest de desbetreffendde server, waarmee politie ook verdachten zou observeren, uit de lucht worden gehaald. Dat leidde vorig jaar tot ophef en politieke vragen over de manier waarop de Duitse politie met zijn beveiliging omgaat.

De politie heeft pas na maanden ontdekt dat zijn systemen waren gehackt. Na de hack zijn onder meer geheime documenten van de douane online gepubliceerd.

Bundestrojaner

In het afgelopen jaar is de Duitse politie al in opspraak geraakt door het gebruik van een eigen trojan, voor opsporingsdoeleinden. Het bestaan van die zogeheten Bundestrojaner is eerst ontkend. Later is aan het licht gekomen dat de overheidsspyware verkocht is aan onder meer Nederland. Dat heeft in ons land weer voor ophef gezorgd.