Gisteravond brak er paniek uit op de online wisselmarkt voor Bitcoin, de cryptomunt die de laatste tijd plots populair is geworden. Verschillende exchanges gingen onderuit en de koers crashte.

Het kon niet uitblijven met zoveel nieuwe toestroom en een koers die de laatste week exponentieel steeg. Door de steeds grotere handelsvolumes werden transacties steeds meer vertraagd, omdat de verschillende marktplaatsen, inclusief de grootste Mt.Gox, niet snel genoeg kon opschalen.

Vertraging leidt tot paniek

“Gisteravond waren we niet het doelwit van een DDoS-aanval maar slachtoffer van ons eigen succes", legt een medewerker van Mt.Gox uit. Het aantal nieuwe accounts en het handelsvolume groeide het platform boven het hoofd. Doordat transacties vertraagden brak er paniek uit en ging de trading engine helemaal onderuit. Zoals op de afbeelding te zien is schoot het handelsvolume (de rode en groene staven) door het plafond, en kelderde de wisselkoers.

Bitcoin crash

Mt.Gox, goed voor zo'n 80 procent van alle Bitcoin-wisseltransacties wereldwijd, werkt nu het klokje rond om te kunnen opschalen. Er wordt een batterij aan nieuwe supersnelle servers bijgeprikt, vertelt Gonzague Gay-Bouchery van Mt.Gox aan de IDG nieuwsdienst. Hij sust: “Bitcoin zal stijgen en dalen. Als er vertraging optreedt, raak niet paniek."

Groeistuipen

Ook veel andere marktplaatsen kunnen de explosie van nieuwe handelaren en transacties moeilijk aan. Maar in plaats van een complete crash lijken het meer op de groeistuipen van een veelbelovend valutasysteem.

De koers kelderde weliswaar in korte tijd van 260 naar 105 dollar, maar op die koers stond de cryptomunt nog maar drie dagen geleden. Inmiddels is de opmars weer ingezet.