De Nymi pakt de electrocardiogramsignalen op om daarmee een driefactor authenticatie te doen via de armband, je unieke hartritme en een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet, schrijft The Next Web, dat het bandje mocht uitproberen tijdens de hippe beurs SXSW twee weken geleden.

Om de armband te activeren moet de gebruiker zijn vingers van de andere hand op de bovenkant ervan leggen zodat de armband op twee punten is verbonden met je lichaam. De zo ontvangen ECG is volgens de makers bijna net zo goed voor authenticatie als een vingerafdruk.

Handig voor aan de bar

The Next Web deed mee aan een test tijdens SXSW en ondervond enkele gebruiksgemakken van de armband. Als je bij de registratie hebt aangegeven welke drank je favoriet is kan een uitlezer op de bar dat oppikken en de barmedewerker komt je zonder wat te vragen je drankje brengen en noemt je bij je naam. Ander voorbeeld is het invoeren van favoriete muzieknummers die je vervolgens kan gebruiken om verzoeknummers aan te vragen.

De biometrische authenticatie is naar de voorwaarden van de zogeheten FIDO Alliance, de organisatie voor de standaard Fast IDentity Online, dat ontworpen is door onder meer PayPal en Lenovo en wordt ondersteund door onder meer Google en Microsoft.

Bluetooth "uiterst veilig"

Volgens de makers is de bluetooth-verbinding uiterst veilig en zou gebruik gemaakt zijn van Privacy by Design. "Zelfs wij zullen er nooit achter komen waar je bent, het is zodanig ontworpen dat het niet gevonden en gevolgd kan worden", zegt CEO Karl Martin. De Nymi komt later dit jaar op de markt en kost minder dan 100 dollar.