Google heeft al zeven verschillende collectieve rechtszaken aan zijn broek gekregen in de Verenigde Staten. Dit na net drie weken sinds de internetreus heeft toegegeven onrechtmatig gevoelige gegevens te hebben afgetapt van open draadloze netwerken via zijn Street View-auto's. Dat schrijft de IDG News Service.

In de eerste zaak is Google al op 17 mei aangeklaagd door inwoners van de Amerikaanse staten Oregon en Washington. Sindsdien is er een stroom aan processen rond de Street View-kwestie op gang gekomen. In Californië lopen twee vergelijkbare zaken tegen Google, in Washington DC nog twee stuks, plus een zaak in Illionois en eentje in Florida. Die laatste zaak is gestart door de provider Galaxy Internet Services.

Zien langsrijden

De klagende partijen stellen dat Google de federale wetten rond afluisteren heeft geschonden met zijn wifi-gesnuffel. Google heeft daarbij de afgelopen drie jaar onder meer gegevens opgeslagen over e-mail en bezochte websites. Google wijt dat aan een fout in de wifi-apparatuur in zijn Street View-auto's, die straatpanorama's vastleggen voor Google Maps. Het bedrijf heeft data opgeslagen waaronder de MAC-adressen van wifi-routers om zo de nauwkeurigheid van zijn locatiediensten te verbeteren.

De klagers zijn in veel gevallen eigenaren van draadloze netwerken die menen dat Google ook hun netwerken heeft afgetapt. Een van de klagers zag de Street View-auto door zijn straat rijden, zo staat vermeldt in de stukken rond een van de rechtszaken in Washington DC.

Ook het Openbaar Ministerie in Missouri heeft Google vrijdag verzocht vragen te beantwoorden over de afluisteractiviteiten. Volgens procureur-generaal Chris Koster is het "zonder twijfel zo dat het gedrag van het bedrijf privacyzorgen bij burgers in Missouri heeft teweeggebracht". Hij vraagt Google in een brief om opheldering en om meer informatie te leveren om "het gevaar voor burgers te bepalen".

Steeds meer landen

Privacytoezichthouders in Canada, Frankrijk, Duitsland en de VS doen onderzoek naar de praktijken. Google heeft eind vorige week bekendgemaakt dat ook landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje inzicht krijgen in de verzamelde data in verband met die onderzoeken. "We hebben het verprutst, laten we daar heel duidelijk over zijn", zegt Google-ceo Eric Schmidt over de kwestie tegen de Financial Times. Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat eerder bekend maakte ook een onderzoek te doen, wil niet ingaan op de nieuwe ontwikkelingen.

Verder voegt nu ook de Australische politie zich bij de overheidsinstanties die onderzoek doen naar Google vanwege privacyschendingen via Street View. De Australische procureur-generaal Robert McClelland heeft volgens de BBC gezegd dat er tal van aangiften van burgers over Google zijn binnengekomen. De politie onderzoekt of Google strafbare inbreuk heeft gemaakt op de telecomwet. Het Amerikaanse bedrijf heeft gezegd mee te werken aan het politie-onderzoek.