Leuk, al die apps die ontwikkeld worden om je gezondheid in de gaten te houden, maar jouw lichaamsgesteldheid kan eindigen bij vooralsnog volkomen onduidelijke bedrijven en organisaties. Apple heeft in zijn voorwaarden voor ontwikkelaars die gebruik willen maken van het HealthKit-platform en de API's die daar bijhoren, nadrukkelijk opgenomen dat de data die door die apps worden verzameld, mogen worden doorverkocht aan derden, meldt The Guardian.

Apple zegt dat het doorverkopen aan adverteerders, datavergaarders en informatieverzamelaars niet is toegestaan, maar wel het doorverkopen aan "derden die zich bezig houden met onderzoek,met medische doeleinden". Met slechts een klein beetje fantasie vallen de grote pharmaceutische bedrijven en de ziektenkostenverzekeraars daaronder.

Grote databases met medische data

Feit is in ieder geval dat de apps die op het platform worden gebouwd niet alleen de data over je gezondheid en sportactiviteiten verzamelen ten behoeve van jezelf als gebruiker, maar dat die data belandt in een grote database van de app-aanbieder. Een van de bedrijven die belangstelling heeft getoond is Nike. Dat bedrijf mag dan op basis van die verzamelende info geen advertenties aan je tonen, maar wel je data doorverkopen aan "onderzoekers" in de medische wereld.

Wel verbindt Apple de voorwaarde eraan dat je als gebruiker daarvoor toestemming moet geven. Dat kan bij het installeren van de app, in het rijtje vereiste toestemmingen waarom de betreffende app vraagt, zoals het gebruik van wifi, het verzamelen van data en weggestopt onderaan dan nog de doorverkoop voor medisch onderzoek. Vaak staan dergelijke toestemmingen standaard "aan" en we weten allemaal hoe makkelijk we daar overheen kijken of de implicaties ervan negeren.


7 big data startups