Comodo is een van de grootste SSL-uitgevers ter wereld, een zogeheten Certificate Authority (CA) en ziet de vraag naar nieuwe certificaten die het internetverkeer tussen gebruikers en een website moeten voorzien van versleuteling stijgen naar 10 tot 12 maal de gebruikelijke vraag. Dat zegt de technologiedirecteur van Comodo, Robin Alden, tegen Computerworld.com, een zustersite van Webwereld.

Vraag explodeert vanwege Heartbleed

De enorme vraag komt nadat er in OpenSSL een kwetsbaarheid is gevonden, Heartbleed genaamd, dat aanvallers de kans geeft private key's van en SSL-certificaat te stelen. Comodo geeft zijn klanten gratis een nieuw certificaat, schrijft het bedrijf in een advisory.

Ook Trustwave zegt dat gratis te doen. "We zien een groot aantal klanten via hun zelfserviceplatform al nieuwe certificaten aanmaken", zegt Brian Trzupek van Trustwave tegen de IDG Nieuwsdienst waarbij Webwereld is aangesloten.

Symantec, dat CA is geworden door de overname van VeriSign in 2010 geeft tevens gratis vervangende sleutels uit aan klanten. De oude sleutels worden onklaar gemaakt.

Wat is Heartbleed precies, wat zijn de gevolgen en wat moeten we doen om weer veilig te kunnen internetten?

5 brandende vragen over OpenSSL-gat Heartbleed