Uit onderzoek van computer-ondersteuningsforum, Bleeping Computer blijkt dat deze versie van All-Radio niets te maken heeft met de officiële software van Anyaplanet, maar dat het een nep-versie is die op de achtergrond nog meer malware installeert.

Gebruikers die nu geconfronteerd worden met deze nepversie van All-Radio zijn echter al langer de pineut. Deze software is namelijk onderdeel van een veel groter malware-pakket dat al langer actief is op deze systemen. Dit pakket bestaat onder andere uit een rootkit, ip-logger, een Trojan die je computer gebruikt om spam te versturen, een Trojan downloader die extra malware binnenhengelt en installert, een cryptovaluta-miner en malware die het klembord monitort op cryptovaluta-adressen (waaronder Bitcoin en Ether) en deze vervangt door eigen adressen. Op deze manier kunnen er gemakkelijk cryptomunten worden gestolen. De miner sluit zichzelf automatisch af als taakbeheer wordt geopend om detectie moeilijker te maken.

De Trojan downloader installeert sinds kort dus de nepversie van All-Radio waardoor het zichzelf verraadt en er bestaat een kans dat de downloader eerder andere spionagesoftware heeft geïnstalleerd om wachtwoorden en andere gevoelige informatie te achterhalen.

Cracks en illegale software

Een beveiligingsonderzoeker die zichzelf Aura heeft ontdekt dat een groot deel van de besmettingen plaatsvindt via illegale software of tools om software mee te kraken. Het gaat dan om game cracks en illegale Windows activatietools KMSpico.

Bleeping Computer raadt gebruikers dan ook met klem aan het hele systeem leeg te halen, Windows helemaal opnieuw te installeren en wachtwoorden te wijzigen. Mocht dat geen optie zijn, zullen er verschillende tools gebruikt moeten worden om alle malware te verwijderen. Op dit moment is er nog geen tool die de rootkit kan verwijderen en gebruikers zullen dat voor nu handmatig moeten doen. Gebruikers kunnen hier meer informatie vinden over de malware evenals links naar topics met tips om de malware zo goed mogelijk te verwijderen.

Heb je ook van de ene op de andere dag All-Radio 4.27 portable op je computer?
Ja
Nee
Created with Online Survey Maker