82 procent van alle respondenten gaf aan het standaardwachtwoord van hun aangeschafte router niet te wijzigen en 52 procent neemt daarnaast ook niet te moeite de netwerknaam te wijzigen, de firmware bij te werken of om überhaupt te controleren welke apparaten er allemaal verbinding maken met het netwerk.

Onbegrip

40 procent van de respondenten zegt niet te begrijpen waarom deze gegevens zouden moeten worden gewijzigd en 34 procent weet niet eens hoe dat moet als ze dat zouden willen.

"De standaard meegeleverde Wifi-wachtwoorden zijn er alleen maar om gebruikers op weg te helpen. Deze gegevens kunnen binnen enkele seconden worden gekraakt. Providers pakken het tegenwoordig wel iets beter aan, maar er zijn nog steeds veel mensen die routers met zwakke sleutels in huis hebben," aldus Ken Munro, van Pen Test Partners.

Vooral nu steeds meer mensen slimme apparatuur in huis gebruiken is het belangrijk om het netwerk goed te beveiligen. Malafide hackers kunnen niet alleen huishouden op je computer, maar ook misbruik maken van je thermostaat, beveiligingscamera's slimme assistent, verlichting en audio-apparatuur.

Administrator-wachtwoord

Andy Patel van F-secure voegt daar nog aan toe dat het standaard Wifi-wachtwoord tegenwoordig niet meer op basis van de standaard netwerknaam of het mac-adres gegenereerd wordt, maar dat dat nog lang niet altijd geldt voor het administrator-wachtwoord op de router (of modem).

"Als een aanvaller bij de admin-interface kan komen, wat vaak geraden kan worden of kan worden opgezocht in de handleiding, kan deze makkelijk alle instellingen op het netwerk wijzigen met alle gevolgen van dien. Sommige malware doet precies dat, na besmetting van de computer wordt het lokale netwerk afgespeurd op zoek naar admin-interfaces en wordt er gekeken of er kan worden ingelogd met een van de vele bekende standaardwachtwoorden. Eenmaal binnen wordt deze hardware toegevoegd aan een IoT-botnet."

Experts roepen het al jaren, wijzig de standaard netwerknaam en wachtwoorden van je modem en router, daarmee houd je al een heleboel malafide hackers en malware buiten de deur.

Lees ook: De lange zoektocht naar een veilige router
Heb jij de standaard netwerknaam en wachtwoorden van je modem/router gewijzigd?
Ja, ik heb beide gewijzigd
Ja, slechts een van de twee
Nee, maar dat ga ik nu doen
Nee dat vind ik niet nodig
Created with Survey Creator