Dat roept althans Wolfgang Kandek, CTO van het beveiligingsbedrijf Qualys. Hoewel de laatste 11 maanden dubbel zoveel bedrijven op SP3 zijn overgestapt als daarvoor, draait op dit moment 50% van de pc’s die het bedrijf monitort nog steeds SP2. “De normale gang van zaken in de IT, is nu eenmaal dat je ergens niet aan gaat kloten wanneer het goed werkt“, zegt Kandek.

Service Pack 2 kwam al in 2004 uit, waarop Service Pack 3 in april 2008 volgde. Vanaf die dag zou de support nog 24 maanden duren. Inmiddels is de definitieve datum van de beëindiging van het support op 13 juli 2010 gesteld. Microsoft zal vanaf die datum geen patches en andere updates meer aanbieden via Windows Update. Dit alles was overigens al enige tijd bekend.

Beveiliging

Kandek verwacht dat het vanaf augustus al moeilijk wordt om SP2 te verdedigen. “Ik verwacht drie tot vier maanden daarna betrouwbare exploits te zien die misbruik maken van de ongedichte lekken”, zegt Kandek.

Kandek vermoedt dat veel IT professionals niet door hadden of hebben dat SP2 op zijn laatste paar benen loopt. Vanaf februari 2010 begon Microsoft te waarschuwen dat SP2 met pensioen zou gaan.

Updaten dus

Gebruikers van de Home editie van XP zullen over het algemeen niet zoveel last hebben van het feit dat Microsoft SP2 laat vallen. Dat komt doordat zij SP3 automatisch via Windows Update cadeau kregen. Andere gebruikers kunnen het SP downloaden via de Microsoft site of Windows Update.

Bron: Techworld