De nieuwste versies 3.5.3 en 3.0.14 van webbrowser Firefox controleren of de veelgebruikte Flash Player van Adobe wel up-to-date is. Volgens Firefox-maker Mozilla zijn 6 miljoen gebruikers van de 3.0- en de 3.5-tak ge-upgrade naar de nieuwste versies. Daarvan bleek meer dan 3 miljoen niet de meest actuele Flash-versie te draaien. Die software is volgens Adobe aanwezig op 99 procent van alle pc's met internet.

Waarschuwing genegeerd

Bovendien heeft vervolgens maar 35 procent van de Firefox-upgraders geklikt op de direct geboden link naar de nieuwste versie van de veelgeplaagde Adobe-software. De Firefox-update controleert of de geïnstalleerde Flash-versie - verouderd en dus kwetsbaar - is en meldt dat meteen aan de gebruiker. Die waarschuwing en de daarbij geboden link is dus in tweederde van de gevallen aan dovemansoren gericht.

Deze gegevens zijn vorige week door Mozilla vergaard. De updates voor de twee huidige takken van Firefox zijn dinsdag 8 september uitgekomen. De plugin-controle van Firefox heeft sindsdien wel tot veel meer downloads van Flash geleid.

'Hoge clickthrough'

Mozilla-ontwikkelaar Jonathan Nightingale blogt dat er in de eerste week maar liefst 10 miljoen kliks op de link naar de Flash-downloadpagina zijn geweest. De what's new-startpagina van de nieuwe Firefox-versie heeft dus wel enig effect. "Die 10 miljoen is niet alleen een groot getal, maar ook een clickthrough rate die 5 keer hoger is dan die pagina normaal gesproken heeft", jubelt hij.

Terwijl dit positief nieuws is voor Firefox en ook wel voor Adobe, blijven er nog vele onveilige versies van Flash in gebruik. Dat zijn niet alleen de upgraders van Firefox die de waarschuwing niet hebben gelezen of genegeerd, maar ook de miljoenen gebruikers die Firefox zelf nog niet hebben ge-update.

Daarnaast is er natuurlijk nog de veel grotere groep van Internet Explorer-gebruikers die mogelijk een oude Flash-versie hebben. Tot slot zijn er nog de gebruikers van kleinere browsers als Chrome, Safari en Opera.

Firefox Flash warning