Gebruikers van Postini, dat in 2007 is opgekocht door Google, worden geacht over te stappen naar de zakelijke online-applicaties (Google Apps for Business) van de zoekreus. De Postini-functies voor mailarchivering en e-discovery zijn verwerkt in de apart te betalen dienst Google Apps Vault, die naast de zakelijke Apps staan. Nog niet alles van Postini is overgeheveld: de encryptiefunctie voor mails wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar opgenomen in Apps.

Vanaf 1 november

Het bedrijf geeft klanten instructies voor de aankomende overstap in de notificatiemail die het verstuurt tenminste 60 dagen vóór het verlopen van de klantencontracten. De eerste lichting klanten zit op contracten die 1 november verlopen. Zij kunnen dus vanaf volgende week bericht van Google verwachten.

De leverancier merkt in de FAQ hierover op dat de overstap voor de meeste klanten niet exact plaatsvindt op de datum dat hun contract vernieuwd moet worden. De migratie van Postini naar Google Apps gebeurt dan in de loop van 2013.

Klanten met een Postini-contract voor de lange termijn krijgen het advies contact op te nemen met hun accountmanager "om de overstap te bespreken". Klanten die niet willen overstappen, verliezen de Postini-dienst zodra hun contract afloopt, aldus het supportdocument van Google.

'Koppelverkoop'

Eerder deze maand heeft Google de overgang voor 2013 al aangekondigd. Daarbij geeft het openlijk aan dat het Postini-klanten na de migratie aan de andere Google Apps wil hebben, zoals Gmail en Google Docs. De Postini-dienst telt nu wereldwijd zo'n 26 miljoen klanten, weet technieuwssite Cnet te melden. Google belooft meer details en ook migratietools in de komende maanden uit te brengen.

Google prijst de overgang van Postini naar Apps en Vault aan: