Het is helaas nog steeds kommer en kwel op het gebied van wachtwoordgebruik op internet. Gebruikers lijken maar niet te (willen) leren van hun fouten en gebruiken nog massaal slechte (zwakke) wachtwoorden. NordPass, van het bedrijf achter NordVPN, publiceerde onlangs een lijst met de meest gebruikte wachtwoorden van 2019 en, zoals verwacht passeren een aantal oude bekenden de revue.

12345, 123456, 123456789, test1, password, 12345678, qwerty en asdf zijn enkele wachtwoorden die zich nog steeds in de top 10 meest gebruikte wachtwoorden bevinden. Deze wachtwoorden zijn tussen de half miljoen en bijna drie miljoen keer gebruikt. Ook andere klassiekers passeren nog steeds de revue. Computer, starwars, welcome, 00000 en een hele reeks aan Disney prinsessen zijn te vinden in de lijst. Het allerergste is nog dat deze wachtwoorden nog vaak worden gerecycled ook . Het is triest om te zien dat na al die jaren en beveiligingsproblemen het wachtwoord, 12345, nog steedshet populairst is.

NordPass raadt gebruikers aan oude accounts te verwijderen en dezelfde wachtwoorden niet te gebruiken voor meerdere diensten. Ook 2FA wordt aangeraden evenals het gebruik van een wachtwoordmanager.

Lees ook: De beste wachtwoordmanagers

De beste wachtwoordmanagers voor Android