Skimmen zet een nieuwe stap. Nu klanten van banken goed opletten op eventueel aanwezige skim-opzetjes bij automaten, hebben de dieven hun antwoord paraat. Het afschermen van je pincode is niet langer genoeg. In Brazilië zijn foto’s opgedoken van compleet nagebouwde pinautomaten bij een vestiging van de Bank of Brazil.

Eind november dacht een klant hier te pinnen. Maar nadat de transactie faalde, rook hij onraad en ontdekte uiteindelijk dat er een volledige vervalste machine op de bestaande pinautomaat was gebouwd. Uiteindelijk heeft de politie de namaak-machine afgebroken. Security-onderzoeker Brian Krebs maakt melding van het fenomeen, waar ook videobeelden van zijn.

Grammaticale fout

Wat opvalt is dat er naar het schijnt een gedemonteerde laptop in de nepmachine is gebouwd. Het apparaat wordt gevoed door twee grote batterijen (rechts), terwijl een kleiner skimapparaat rechtsboven (groen lichtje) is bevestigd.

Welke hardware er exact is gebruikt, blijft onduidelijk. Krebs gaat ervan uit dat de dieven een draadloze component hebben toegevoegd voor het offloaden van gestolen data, zelfs nog nadat hun creatie in beslag is genomen door de autoriteiten.

Saillant detail: de dieven blijken een grammaticale fout te hebben gemaakt bij de nepmachine, het woord ‘país’ (land) bleek fout te zijn geschreven in het Portugees. In april 2013 blijkt er een soortgelijke nepmachine gevonden te zijn in Santa Cruz do Rio Pardo, dat in de Braziliaanse deelstaat São Paulo ligt.

De nepmachine, met op foto 3 de echte (onderliggende) automaat: