De Universiteit Maastricht is helemaal klaar met spiekende studenten die op de wc met hun smartphone het internet raadplegen. In plaats van het geheel verbieden van wc-bezoek ofwel het überhaupt bij je houden van een smartphone, kiest de universiteit voor monitoring.

Ook populair in gevangenissen

Hoe? De “award-winning” Pockethound. Een detectie-apparaatje (kosten: 300 dollar per 10 stuks) van het beveiligingsbedrijf Berkeley Varitronics Systems, dat ook in gevangenissen gebruikt wordt.

Het apparaat blaft bij detectie van alle breedbandfrequenties van smartphones, inclusief 2G, 3G en 4G. Dit geldt ook voor apparaten in stand-by modus, wanneer deze bijvoorbeeld op de achtergrond gegevens binnentrekken.

Op heterdaad betrappen

De Pockethound is dusdanig klein dat hij past in je borstzak. Zo kunnen leraren door de klas lopen en studenten op heterdaad betrappen. In Maastricht gaan ze het detectieapparaat echter gebruiken bij wc-spiekers tijdens tentamens, meldt Trouw. De eerste test met het apparaat is op 24 januari. Ze hebben dus nog ruim een maand de tijd om de Pockethound ergens op de wc’s te verstoppen.