Een cadeautje voor vreemde spionagediensten en een middelvinger naar openbaarheid van bestuur. Hillary Clinton handelde al haar officiële mail als minister van Buitenlandse Zaken af op een eigen mailserver thuis. Dat ontdekte Associated Press. De server stond op naam van een fictief persoon.

Eerder kwam al naar buiten dat Clinton exclusief haar eigen mailadres, [email protected], gebruikte tijdens haar bewindsperiode. Op die manier zijn er geen volledige archieven en staan Wobbers in de kou. Om nog maar te zwijgen van de security-implicaties.

Het gebruik van privémail voor officiële gelegenheden is een vaker gebezigde zonde, maar meestal gaat het dan om Yahoo, Hotmail of Gmail-accounts. Een eigen ministeriële mailserver is redelijk uniek.

Hirsch Ballin en Verhagen

Ook Nederland kent een kleine traditie van eigenzinnige ministers op ict-gebied. Zo had Ernst Hirsch Ballin een persoonlijke voorkeur voor Norton en installeerde daarom dit antiviruspakket op zijn dienst-pc, tegen de regels. En Maxime Verhagen dumpte al zijn ministeriële Blackberry's voor een iPhone, inclusief eigen .mac-account.