Hirsch Ballin is aangeklaagd door onderzoeksjournalist Brenno de Winter (ook werkzaam als freelance medewerker van Webwereld). De Winter daagt de demissionair minister van Justitie omdat deze weigert helderheid te verschaffen over het computerbeveiligingsbeleid van het departement. De Winter heeft vragen gesteld over de beveiliging van gevoelige gegevens op computers van Justitie, maar kreeg nul op het rekest.

Admin-rechten

Uit declaraties van het ministerie die in september vorig jaar zijn vrijgegeven blijkt dat Hirsch Ballin een door hem gekocht Norton antiviruspakket heeft gedeclareerd. De reden voor die declaratie is dat de minister het pakket heeft gebruikt voor zijn dienstlaptop.

Een opmerkelijke handeling, vindt De Winter. Hij stelt dat het installeren van dergelijke software is voorbehouden aan systeembeheerders. "Dit roept de vraag op hoe veilig de laptop is en of er ook kwaadaardige programmatuur aanwezig is." Het Openbaar Ministerie heeft eerder al een knauw gekregen door de gebrekkige beveiliging van de privé-pc van de Amsterdamse officier van Justitie Tonino.

Versneld in behandeling

Ook via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) kreeg De Winter geen inzicht in de beheerprocedures van het ministerie. Er is niet geantwoord op zijn herhaalde verzoeken, aldus De Winter. "Zelfs een formele ingebrekestelling bleef onbeantwoord."

Daarom is hij naar de rechtbank in Arnhem gestapt, om antwoord op deze beleidsvragen af te dwingen. De rechtbank heeft nu besloten deze zaak versneld in behandeling te nemen. “De minister lapt de wet aan zijn laars, want na acht maanden is er niets gebeurd. Dat is een bestuurder onwaardig", aldus De Winter.

In principe moet er door de versnelde procedure binnen acht weken een uitspraak zijn.

Update: 14.48 uur "Wij zoeken nu uit waarom de heer De Winter nog geen antwoord heeft gekregen", zegt een woordvoerder van Justitie. Intern wordt bekeken wat er is gebeurd met het Wob-verzoek. Justitie wil verder inhoudelijk niet ingaan op de kwestie, maar wil nog wel kwijt dat De Winter antwoord krijgt via de rechtszaak.