Het aantal phishingsites is vorige maand meer dan verdubbeld. Werden er in maart nog 20.781 unieke phishingsites geteld door de Anti-Phishing Working Group (APWG), inmiddels is dat aantal in april gestegen tot 55.643.

"Phishers proberen de filtermechanismen te overspoelen met enorm veel url's, waarvan sommige bij dezelfde phishingsite uitkomen", zegt Peter Cassidy van de APWG.

De phishers doen dit niet door meer domeinnamen te registreren, maar door simpelweg met subdomeinen te gaan werken. Op deze manier worden blacklists, zoals die door IE7 en Firefox worden gebruikt, misleid.

"Het is een teken dat phishers harder werken", stelt Cassidy. "Zwakke punten die kunnen worden misbruikt, worden langzaam gedicht nu protocollen en systemen worden verbeterd."

Volgens Cassidy blijkt dit onder meer uit het dalende aantal phishingmails. Hoewel het aantal gebruikte url's fors is gestegen, worden er minder phishingmails verstuurd, zo blijkt uit cijfers van de APWG.

In april kwam het aantal unieke phishingmails uit op 23.656. Een daling van 4 procent vergeleken met maart (24.853). Het gehele rapport is op de website van APWG te bekijken ( pdf). Bron: Techworld