Spammers vermommen hun boodschap steeds vaker in een mailtje dat afkomstig lijkt te zijn van een bekende. De zombie-pc's die spammers onder controle hebben, worden gecontroleerd op e-mailadressen en patronen van de berichten van de gebruikers zoals taalfouten en handtekeningen.

Door deze patronen te gebruiken bij het versturen van spam, is de kans groter dat spam door de filters komt en dat kwaadaardige links in mailtjes worden aangeklikt, waarschuwt John Aycock een computerwetenschapper aan de University of Calgary.

Plaatjes

Ook maken spammers tegenwoordig handig gebruik van plaatjes om spamfilters te omzeilen, constateren experts van beveiligingsbedrijf Ironport Systems. De helft van alle spam wordt inmiddels op deze manier verstuurd. Dergelijke spamberichten bevatten veelal geen tekst, maar enkel een afbeelding om de boodschap over te brengen. Filters die zoeken naar bepaalde woorden of url's slagen er hierdoor niet in het ongevraagde bericht te blokkeren.

"Anderhalf jaar geleden zagen we de eerste tekenen, maar de laatste zes maanden is het pas een serieus probleem geworden voor spambestrijders", zegt Adam O'Donnel, onderzoeker bij Cloudmark.

In juni vorig jaar was de 'plaatjesspam' goed voor 1 procent van alle spamberichten. In juni dit jaar is dat al gestegen tot 12 procent, zo blijkt uit cijfers van Ironport Systems.