Er is geen aparte wettelijke regeling nodig voor de inzet van IMSI-catcher en stealth-sms, mits gebruikt voor het traceren van een verdachte en met toestemming van de Officier van Justitie. Dat oordeelt de Hoge Raad in drie verschillende zaken van verdachten die de legitimiteit van deze opsporingsmethoden bestreden.

Locatie verdachte achterhalen

Daarmee haalt de Hoge Raad een streep door het vonnis van het Hof, dat eerder oordeelde dat het gebruik van stille sms'jes door politie onwettig was. Een overwinning voor Justitie, die volhield dat een wetswijziging niet noodzakelijk was.

Bij het inzetten van stealth-sms stuurt de politie een leeg sms-bericht naar het mobiele nummer van de verdachte. Diens toestel straalt daardoor de dichtstbijzijnde gsm-antenne aan voor de ontvangst van dit onzichtbare bericht. Op basis van zendmastdata van de mobiele provider kan de politie de locatie van de verdachte op dat moment achterhalen.

IMSI-catcher kan ook tappen

Een IMSI-catcher is een apparaat dat zich voordoet als basestation van een mobiel netwerk. In het onderhavige geval is het alleen gebruikt voor lokalisatie van een verdachte, maar in principe is ongemerkt aftappen van mobiele gesprekken en data ook mogelijk met een IMSI-catcher.

Maar als beide opsporingsmiddelen alleen dienen om een verdachte te traceren, kortstondig worden gebruikt en met toestemming van de Officier, is er niets mis mee, oordelen 's lands hoogste magistraten.

Eerdere artikelen over de inzet van stealth-sms door de politie.