De Toxbot-hacker, eerder al tweemaal veroordeeld, moet mogelijk opnieuw achter de tralies. De Hoge Raad oordeelt namelijk dat de gedeeltelijke vrijspraak van het Haagse Hof in 2008 onterecht is. Anders dan het Gerechtshof vindt, vormt het hacken van duizenden consumenten pc’s tot een botnet wel degelijk een gevaar voor de online dienstverlening van een grote groep afnemers.

Trits vergrijpen

De Toxbot-bende werd in januari 2007 veroordeeld, maar alleen hoofdverdachte B. ging in hoger beroep. Het Hof achtte hem in 2008 opnieuw schuldig aan meerdere vergrijpen, waaronder computervredebreuk door middel van het exploiteren van een gigantisch botnet, het inbreken op Paypal-accounts, poging tot afpersing van het bedrijf MediaTickets, oplichting en verboden wapenbezit.

Zombie pc's (on)gevaarlijk

Het Hof veroordeelde B. niet voor alle ten laste gelegde feiten. Het was in de overtuiging dat de zinsnede ‘gemeen gevaar’ voor de online dienstverlening alleen geldt als de systemen van dienstverleners zelf zijn gehackt of platgelegd. Een individuele consumenten-pc die gehackt is vormt immers geen gevaar voor de services van een bedrijf.

Dat zal wel, maar een gigantische groep gehackte pc’s, zoals een botnet, vormt wél een gevaar voor die dienstverlening, oordeelt de Hoge Raad nu. Dus de vrijspraak op deze punten door het Hof wordt vernietigt en de zaak moet op die punten over.

Sinds 2005

De spraakmakende zaak speelt al vanaf 2005, waarin B. met enkele kompanen werd verdacht van een trits ernstige vergrijpen.

Bij het oprollen van het Toxbotnet en de hackersbende waren destijds de FBI, het Landelijke Parket, de Nationale Recherche, het National High Tech Crime Center (NHTCC), Govcert.nl en enkele internetproviders betrokken.