Het hacken van een beveiligd WiFi-netwerk van de buren om gebruik te maken van hun internetverbinding is wel degelijk computervredebreuk en dus in principe strafbaar, oordeelde de Hoge Raad dinsdag.

Dreigement via netwerk buren

Het gaat om een zaak waarin een scholier een schietpartij op het Maerlant College in Den Haag online aankondigde. De aankondiging werd online gezet via het netwerk van iemand anders. De scholier werd wel bestraft voor het online zetten van het dreigement met een werkstraf van 120 uur. Maar van computervredebreuk door het gebruiken van andermans internetverbinding is geen sprake, oordeelde het Hof Den Haag in 2011.

De persoon in kwestie heeft zich wel toegang verschaft tot de router van iemand anders, maar kon daardoor alleen gebruik maken van andermans internetverbinding. Er werd bij die handeling niet ingebroken op de computer van de eigenaar van het netwerk. En de router zelf valt niet onder de definitie van 'geautomatiseerd werk' zoals in de wet staat, vond het Hof.

Router is geautomatiseerd werk

Maar dat is niet juist, oordeelt de Hoge Raad nu. “Ook netwerken bestaande uit computers en/of telecommunicatievoorzieningen heeft de wetgever onder het begrip 'geautomatiseerd werk' willen brengen en dat geldt ook voor delen van zulke geautomatiseerde werken", aldus de Hoge Raad. En dus valt een router daar ook onder.

Opmerkelijk genoeg was de advocaat-generaal (AG) bij de Hoge Raad het met het Hof eens dat routerhacking niet strafbaar is, maar de magistraten oordelen anders. Meestal volgt de Hoge Raad de conclusie van de AG. Het Hof moet zich nu opnieuw over de kwestie van de wifi-hacking buigen.