Vanochtend werd bekend dat de Faculteit Communicatie & Journalistiek van de Hogeschool Utrecht al jarenlang cijferlijsten, interne notulen en vertrouwelijke e-mails lekt. Het gaat om gegevens die geplaatst werden op Medusa, een intranet waarop studenten met een wachtwoord konden inloggen. De hogeschool benadrukt dat het niet de bedoeling geweest dat er gegevens openbaar zijn gemaakt via internet.

Ter verdediging voert de Hogeschool Utrecht (HU) nu aan dat 'nader onderzoek uitwijst dat de opleidingsinformatie die het betreft, op 10 augustus 2009 door Google is geïndexeerd en in de 'Google Cache' terecht is gekomen. "Vanaf dat moment was het daardoor makkelijk toegankelijk. Hiervoor was de toegankelijkheid niet groot, je moest er specifiek naar toe. Het is niet duidelijk in hoeverre hiervan ook gebruik is gemaakt", sust de HU.

Non-argument

Er zijn onder meer cijfers van studenten, notulen van vergaderingen, beleidsplannen, onderwijsopdrachten en tentamens gepubliceerd. Ook correspondentie met de Examencommissie is er te vinden. De openstaande directory werd ontdekt door studenten die over de zaak berichtten op HUmedia, een communitysite voor studenten journalistiek en communicatie aan de HU.

Zoekexpert en journalist Henk van Ess noemt de verdediging van de HU 'een non-argument'. Van Ess geeft cursussen internetresearch aan mediabedrijven en gebruikt het intranet van de Faculteit Communicatie en Journalistiek al jaren als voorbeeld, samen met een aantal andere Nederlandse intranetten die open staan. "Op zich is dit bij insiders al lang bekend. Als de HU zegt dat het recent zou zijn, dan kan ik dat gewoon bestrijden: het is niet waar." Van Ess is al veel langer op de hoogte van het lekke intranet van de HU en gebruikt het zelfs al twee jaar als voorbeeld voor zijn cursus webresearch.

'Server verwijderd'

Daar komt nog bij dat de Wayback Machine van het Internet Archive sinds maart 2001 het intranet heeft geïndexeerd. "Forensisch gesproken kun je ook uit het feit dat dat in Archive.org al eerdere versies staan met zekerheid zeggen welke bestanden toen al open stonden", aldus de zoekexpert. Het gaat om meer dan 1.800 bestanden die zijn opgeslagen sinds maart 2001. Ter vergelijking: via de cache van Google zijn 3.420 pagina's van het oude intranet terug te vinden.

Direct na het opmerken van de lekkage na berichtgeving op HUmedia is 'de betreffende server opgespoord en meteen fysiek uitgezet', aldus de HU. Daardoor was het intranet niet meer direct bereikbaar via de domeinnaam van de HU. De Hogeschool heeft contact opgenomen met Google om de cache zo snel mogelijk te legen. "Daarnaast is met onmiddelijke ingang de betreffende server verwijderd."

De technische contactpersoon van de HU was niet bereikbaar voor commentaar.