Alleen een geïntegreerde aanpak van security oplossingen voor alle afzonderlijke bedreigingen kan volgens de onderneming voorkomen dat belangrijke en vertrouwelijke gegevens blootgesteld worden aan nieuwe (online) risico’s. Door het gebrek aan standaardprocedures, gaan ondernemingen vaak zelf aan de slag. Dat kost de ICT-organisatie of externe IT-beheerders veel energie, die volgens Cox en partners bovendien zelden tot het gewenste resultaat leidt. Het gevolg van deze problematiek is verlies aan omzet en een onwaarschijnlijke kwetsbaarheid van de vertrouwelijke gegevens en bijgevolg de hele organisatie. Om dit te voorkomen, staat de security specialist een geïntegreerde aanpak van de informatiebeveiliging voor. Het is van cruciaal belang dat met alle elementen rekening wordt gehouden: van fysieke beveiliging en beleidsregels, over e-mail en spam, tot hoe de software daadwerkelijk gebruikt wordt. Door al deze parameters in kaart te brengen, kan een aanbieder van geïntegreerde security oplossingen de vele (online) bestanden en applicaties beter beveiligen.

Een bekende plaag is natuurlijk spam. Een recente studie wijst uit dat ondernemingen in de VS per jaar bijna 700 euro per medewerker verliezen, vooral door tijdverlies bij het identificeren en verwijderen van de spam-mail. Philippe Cox, Director van Cox + Partners: “Op dit ogenblik zijn de multi-layered e-mail security oplossingen die de gevaarlijke e-mails identificeren en blokkeren buiten het bedrijfsnetwerk, het beste antwoord tegen spam. Op deze manier wordt bandbreedte gerecupereerd, de druk op de interne infrastructuur verminderd en de tevredenheid van de eindgebruiker verhoogd.”

Een ander probleem is de nieuwe dreiging van SPIT (Spam over Internet Telephony) voor zakelijke VoIP-gebruikers. "Elke keer als een medewerker de telefoon opneemt, zal hij een spambericht krijgen van 20 tot 30 seconden, waardoor hij zeer veel kostbare tijd zal verliezen.” aldus Cox. Mede in het licht van het toenemende gebruik van IP-telefonie in het bedrijfsleven zou het meenemen van SPIT als potentiële dreiging kunnen voorkomen dat het straks een nieuwe nagel aan de doodskist voor systeembeheerders zorgt.

Bron: Techworld