Revu berichtte in het kerstnummer onder de kop 'Yes, we're in' over de inbraak in de privémailbox van De Vries bij Het Net. De staatssecretaris liet toen weten de hack als een 'inbreuk op zijn privacy' te beschouwen en deed aangifte. Uit het Revu-artikel bleek dat de hack werd uitgevoerd middels een brute force-aanval op de webmail van Het Net via een eerst eigenhandig aangelegd botnet.

Verschillende security experts noemden de kraak 'riooljournalistiek' en hadden zware kritiek op de werkwijze. Ze voorspelden ook dat justitie zeker nog zou aankloppen bij het blad. Vorige week woensdag werd hoofdredacteur Altan Erdogan aangehouden nadat hij vrijwillig gehoor had gegeven op een verzoek om mee te werken aan een verhoor. Het verhoor kwam niet als verrassing, maar de aanhouding wel.

Gearresteerd

"Toen ging alles razendsnel. De vriendelijke rechercheur zei, bijna verontschuldigend, dat hij een minder leuke mededeling had: ‘De officier van justitie heeft uw aanhouding bevolen.’ Dat ik mij net vrijwillig voor het verhoor had gemeld, deed niet ter zake; binnen enkele minuten werd ik na het inleveren van al mijn persoonlijke bezittingen én mijn broekriem gefouilleerd in het arrestantenverblijf", schrijft Erdogan op de site van de Revu.

Het verhoor duurde anderhalf uur in 'een met trespa-platen afgetimmerd zweethok zonder ramen en barstensvol muggen', schrijft hij cynisch. Erdogan zegt dat hij, omdat hij digibeet is, de recherche op veel vragen het antwoord schuldig moest blijven. Ook heeft hij zich beroepen op bronbescherming.

Maatschappelijk belang

"Totdat me werd gevraagd naar de ‘intentie’ van Revu en ik uit begon te leggen dat het de taak van de journalistiek is om misstanden boven water te krijgen. En dat het van groot maatschappelijk belang is als het mailverkeer van bewindspersonen zo kwetsbaar blijkt te zijn. Zo’n goede hadden ze nog niet gehoord. De officier van justitie blijkbaar ook niet; ik mocht weer weg", aldus Erdogan.

Het is nog onduidelijk of de zaak daadwerkelijk voor de rechter komt.