De online bibliotheek ging vorige week donderdag online en meteen weer offline door overbelasting, nadat binnen een dag ruim 10 miljoen mensen de site hadden bezocht.

Daarnaast was er op de homepage onverwachts bloot te zien en de cover van Hitlers Mein Kampf, doordat de populaire zoekresultaten op de voorpagina werden getoond.

De site werd gesloten om technisch orde op zaken te stellen. Europeana zal naar verwachting half december weer online gaan, met meer servers en een gekuiste homepage. Er staat nog wel een beperkte demosite online.

In gesprek met de IDG Nieuwsdient zeggen medewerkers van het project dat de webhoster die de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek voor Europeana had ingehuurd fouten heeft gemaakt. De webhoster besloot alleen virtuele loadbalancers in te richten om het piekverkeer in goede banen te leiden, terwijl achteraf bleek dat wel degelijk extra hardware nodig was om het grote aantal bezoekers te kunnen opvangen.

1 ton verder

"We hebben aangeraden extra hardware in te zetten, maar het is een geldkwestie, we hadden daar niet genoeg geld voor", zegt projectmanager Sjoerd Siebinga bij The European Library tegen PCWorld. Er zou zeker 30 duizend euro extra nodig zijn geweest. Achteraf blijkt het een misrekening, want de herlancering van Europeana kost de Europese Unie nu 100 duizend euro extra. Het budget van het Europeana-project was 1 miljoen euro.

Ook zou de webhoster specifieke sitecode hebben gebruikt, waardoor opschalen lastig werd, stelt Siebinga. Het tijdelijk weghalen van de plaatjes was volgens hem geen optie, omdat er dan geen reden meer zou zijn naar de site te gaan.

Overleg

Europeana-woordvoerder Jonathan Purday zegt de webhoster niet de schuld te willen geven. "We hadden zo'n grote toeloop niet kunnen verwachten. Bovendien was de site toen hij live ging ook nog steeds een betaversie", aldus Purday tegen Webwereld. Over aangepaste codes door de hoster kan Purday desgevraagd niets zeggen.

Betrokken partijen bij de site overleggen deze week in Parijs over de herlancering. Volgens Purday is er nog geen definitieve datum bekend. Hij houdt het op 'half december'.

Hoster nog onbekend

Purday en betrokkenen willen niet zeggen welk bedrijf de Europeana-site host. De domeinnaam van Europeana staat bij het Nederlandse QDC. Maar een woordvoerder van dat bedrijf zegt ook niet te weten waar de hosting nu staat. Hij verwijst voor vragen door naar de Koninklijke Bibliotheek. Daar was een woordvoerder niet bereikbaar voor commentaar.

Op de site van Europeana komt informatie over 2 miljoen voorwerpen te staan, zoals boeken, schilderijen en historisch beeldmateriaal. Meer dan 100 musea, bibliotheken en archieven hebben meegewerkt aan de digitale collectie. In 2010 moeten er 10 miljoen items op de site staan.