De Zweedse internetprovider Bahnhof, die Wikileaks host, gaat binnenkort al het inkomende en uitgaande verkeer van haar klanten door een versleutelde VPN-verbinding leiden. De internetprovider doet dat omdat zij het niet eens is met de aankomende Zweedse bewaarplicht voor internetverkeer.

Loggen is onmogelijk

Omdat Bahnhof door de versleutelde verbindingen zelf ook niet weet wat de klanten doen, is het loggen van verkeer onmogelijk. Het is daardoor voor wetshandhavers ook niet mogelijk om informatie op te vragen over de activiteiten van gebruikers die klant zijn bij Bahnhof.

In 2009 introduceerde Zweden al regelgeving waarmee het voor auteursrechthebbenden mogelijk was om persoonlijke informatie over copyrightschenders op te vragen. Bahnhofs ceo Jon Karlung reageerde daar direct op met de melding dat hij maatregelen ging nemen om de privacy van klanten te waarborgen.

Alleen irrelevante data

Kort daarna stopte Bahnhof met het loggen van de activiteiten van haar klanten. In het licht van de aankomende dataretentiewet in Zweden besloot de ISP een stap verder te gaan en de verbinding van alle klanten te versleutelen. Deze dienst wordt gratis en standaard voor alle klanten.

Bahnhof slaat nog wel gegevens op van de verbindingen die een klant direct met de servers van Bahnhof maakt. “Alles wat daarna gebeurt is buiten Bahnhof en dus niet onze verantwoordelijkheid”, zegt Karlung tegen Torrentfreak. “We slaan dus slechts heel weinig informatie op. In de praktijk is die informatie ook nog eens irrelevant”, stelt hij.

'Hotspot voor illegale activiteiten'

Beveiligingsspecialisten vragen zich overigens af of Bahnhof wel goed nagedacht heeft over de implicaties van het plan. Zij wijzen erop dat de internetprovider op deze manier ook een toevluchtsoord kan worden voor mensen die minder legale dingen van plan zijn. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat piraten of zelfs terroristische organisaties wel heel erg geïnteresseerd zijn in een verbinding of server bij Bahnhof.

Volgens geruchten gaan andere Zweedse internetproviders gelijkaardige diensten leveren aan hun klanten. Bahnhof biedt overigens hun klanten ook aan om af te zien van de versleutelde verbinding. Dat kost ongeveer €5,50 per maand extra.