Hosting- en colocatieprovider i3D heeft in de nacht van maandag op dinsdag al zijn servers weggehaald uit de datacenters van We Dare in Rotterdam en Amsterdam. De racks zijn verhuisd naar een eigen datacenter in Rotterdam. Hierdoor hadden klanten van i3D last van de nodige downtime. Een aantal klanten van i3D vraagt op het forum webhostingtalk uitleg; zij zien opeens hun servers offline gaan.

Contract liep af

Ook de eigenaar van het datacenter, We Dare, staat naar eigen zeggen perplex. Eigenaar Jordy Dost zegt geen weet te hebben gehad van de verhuizing. "Tot voor kort hebben wij een goede verstandhouding gehad met i3D, ze zijn bij ons gegroeid van één rack naar zo'n vijftig racks."

Sinds 1 oktober liepen er contractonderhandelingen omdat het contract afliep. Volgens Dost was een verlenging in kannen en kruiken. "Totdat wij gisternacht ineens te horen kregen dat het datacenter leeggehaald werd."

Verhuiswagens geblokkeerd

Volgens Dost heeft i3D niet laten merken zelfs maar van plan te zijn te gaan verhuizen. Na de melding van het leeghalen, is Dost poolshoogte gaan nemen. Hij heeft bij het datacenter in Rotterdam de verhuiswagens van i3D geblokkeerd. Er kwam volgens hem zelfs politie aan te pas die door bezorgde klanten van i3D was gebeld. Die klanten belden ook We Dare omdat i3D onbereikbaar was en de klanten niet vooraf gewaarschuwd waren.

Midden in de nacht hebben Dost en i3D-eigenaar Stijn Koster nog overleg gepleegd. Volgens Dost wilde Koster niet zeggen waarom hij weg ging. Ook wilde Dost controleren of er geen spullen van andere klanten werden meegenomen, omdat i3D ook racks op een gemeenschappelijke locatie heeft staan. "De servers zijn letterlijk uit de racks gerukt", aldus Dost.

Verhuizing al 15 maanden in de planning

Hij zegt geen verklaring te hebben gehad van Koster over het vertrek. Wel heeft hij gehoord dat Koster bang zou zijn dat de uittocht geblokkeerd zou worden door We Dare. Ook op geldgebied zit het goed: "We hebben de laatste betaling vannacht binnen gekregen."

"Klopt helemaal", beaamt Koster op de vraag of alle servers vannacht bij We Dare zijn weggehaald. Maar de vork zit wat hem betreft wel iets anders in de steel dan hoe Dost het belicht. i3D is al ruim 15 maanden bezig met de bouw van een eigen datacenter. "De verhuizing zat er al geruime tijd aan te komen want het contract met We Dare is gewoon opgezegd. Zij weten dat het contract niet verlengd werd."

We Dare wist inderdaad van niets

Daar heeft i3D ook de nodige redenen voor op tafel gelegd bij de opzegging, zegt Koster. Ook zijn de zakelijke klanten en de klanten met eigen apparatuur door i3D telefonisch ingelicht dat de verhuizing ging plaatsvinden. De andere groep, kleinere afnemers, werd per e-mail ingelicht.

Bij veel klanten kwam die mail echter niet aan omdat bij de verhuizing ook vrij snel het e-mailverkeer, het telefoonsysteem en de website van i3D onderuit gingen. Daardoor was i3D tijdens de verhuizing zo goed als onbereikbaar.

Toen Koster al vrij ver was met de verhuizing werden zijn verhuiswagens "'klemgereden" door Dost. Die wist inderdaad niets van de verhuizing. "Er is één partij die wij niet volledig hebben ingelicht over de exacte datum waarop het zou gebeuren. Maar ze wisten de maand", zegt Koster. "Dat was We Dare zelf. Wij hebben zo min mogelijk interesse om hun daarbij te betrekken, want het is niet voor niks dat wij weg gaan."

Politie

Koster legt het zo uit: "Volgens mij zijn wij hun grootste klant. Het is gebeurd dat er klanten van ons door hun werden benaderd." Ook zou de kwaliteit achteruit zijn gegaan terwijl "de prijs elk jaar met dertig procent omhoog ging".

Die situatie is vijf jaar lang geëscaleerd. "Op een gegeven moment is er dan zeg maar de druppel." Dat was 15 maanden geleden, toen Koster is begonnen met de bouw van een eigen datacenter. "En dan is er geen weg meer terug."

Dat was de reden voor de geniepige aard van de verhuizing. Na de nachtelijke blokkade van de vrachtwagens, en gesteggel om een bedrag van drie ton dat al dan niet open zou staan, hebben de heren inderdaad om de tafel gezeten. Ze zijn er toen niet uitgekomen, bevestigt Koster. Het team van i3D heeft vervolgens de politie gebeld om de auto's weg te laten halen. Inmiddels zijn alle servers verhuisd naar de nieuwe locatie in Rotterdam. De klanten van i3D moeten inmiddels weer online zijn.