De technologie (PDF) is geïntroduceerd als een oplossing om de functies van gastheren/vrouwen te vergemakkelijken (weer een vakgebied dat straks wordt weggeautomatiseerd). Gasten kunnen zo beter worden begeleid. Je kunt natuurlijk net zo goed je clientèle beter in de smiezen houden om te voorkomen dat ze er met badjassen aan de haal gaan of hotelkamers aan gort slaan.

Maar er is meer functiecreep mogelijk. NEC haalt zelfs terrorismebestrijding uit de kast om de technologie bij hotels aan de man te brengen op een conferentie voor hoteliers in Dubai. Logische plek, aangezien deze boodschap beter aankomt in Azië. NEC's software NeoFace Watch gebruikt camerafeeds van in en rondom het hotel om personen te vergelijken met een CRM-database - en blijkbaar een lijst gezochte terroristen.

Gevolgd in het hotel

"Terrorisme, diefstal, geweld en andere veiligheidsrisico's kunnen niet genegeerd worden en nu nauwkeuriger en dichterbij worden gemonitord. Zowel VIP's als ongewenste gasten inclusief gezochte criminelen kunnen nu worden gedetecteerd zodra ze bij het hotel arriveren", zegt NEC's EMEA-directeur van Hospitality Kees van Donk op het congres.

En daar voelen we ons als gasten volgens dit praatje veiliger mee. Maar als een man in uniform je overal door de gangen tot aan je kamer (of zelfs daarin) zou volgen, zou je je dan behaaglijk voelen? Maak er een camera van en we hebben nergens moeite mee.