De virusscanner van McAfee die Hotmail gebruikt om de gebruikers van de webmaildienst te vrijwaren van virussen, houdt het Sircam-virus niet tegen. Zowel inkomende als uitgaande mailberichten, waarin het Sircam-virus is verpakt, worden niet opgespoord. Het McAfee-filter dat Hotmail gebruikt is niet hetzelfde filter als thuisgebruikers hebben, maar een 'uitgeklede' versie. Volgens The Register zal Hotmail donderdagavond een nieuw filter installeren dat het virus wel moet tegenhouden. Een woordvoerder van MSN Nederland kon dat vanochtend niet bevestigen. Veel antivirusexperts zijn niet te spreken over de antivirusvoorzieningen van Hotmail. Volgens André Post van het Symantec Antivirus Research Center ( SARC) geeft Hotmail zijn gebruikers op die manier een 'vals gevoel van veiligheid'.

Providers

Hotmail is een van de weinige webmaildiensten die een virusfilter aanbieden. Ook de meeste 'gewone' providers beschermen hun klanten niet tegen binnenkomende virussen. Hans Leemans, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Internetproviders ( NLIP), voelt er niets voor om providers te verplichten de virusbestrijding voor hun abonnees te verzorgen. Leemans: "Je kunt niet zomaar de verantwoordelijkheid bij de internetaanbieders leggen. Daarmee begeef je je op glad ijs. Ten eerste omdat je als provider nooit 100 procent garantie kunt geven dat je alle virussen wegfiltert. En ten tweede omdat je bij een goede virusbestrijding moet kijken naar de bestanden die mensen via e-mail versturen. Veel gebruikers vinden het waarschijnlijk onaangenaam dat de provider hun bestanden openmaakt." "Je moet de keuze aan de klant laten", aldus Leemans. "XS4ALL doet dat bijvoorbeeld door antivirussoftware aan zijn klanten te verstrekken."

Kettingbrieven

Ondertussen leidt de angst voor het Sircam-virus ertoe dat slecht geïnformeerde internetgebruikers elkaar bang maken met kettingbrieven over het virus, zo meldt Vmyths.com, een aan hoaxes gewijde site. De paniekerige mailtjes geven vaak verkeerde waarschuwingen. "Mensen zonder verstand versturen onverstandige waarschuwigen", aldus Vmyths. Zo waarschuwen veel mensen ten onrechte op te letten voor e-mails met een bepaald onderwerp. Kenmerk van het Sircam-virus is dat het onderwerp van het mailtje steeds verschilt; het past zich aan aan het attachment dat wordt meegestuurd. Op de sites van de meeste anti-virusbedrijven zijn handleidingen te vinden hoe gebruikers het virus van hun computer kunnen verwijderen. Bij onder meer Symantec, F-Secure en QuickHeal kan een programmaatje gedownload worden dat het virus opspoort en onschadelijk maakt. Het aantal besmettingen met het Sircam-virus lijkt overigens over zijn hoogtepunt heen. Het aantal meldingen dat bij Symantec binnenkomt, daalt sinds woensdag. Dinsdag bereikte het virus zijn hoogtepunt. Toen ontving Symantec 1.700 meldingen. "En dat was maar het topje van de ijsberg", aldus Post.